Link Building — the basics

Inbound links zijn links op àndere websites of blogs die naar uw eigen website of webshop verwijzen. Google hecht namelijk heel veel belang aan die binnenkomende links en het is sinds de Pinguin update (begin 2012) dat de kwaliteit van die links meer wordt gewaardeerd dan de kwantiteit.

In deze Monday Morning Movie geven we 5 basistips om goed met link building om te springen.

1. Zorg voor sexy content
“Sexy” in de betekenis van degelijk, informatief, prikkelend, inspirerend, nuttig om te delen, … Consumenten zoeken informatie over producten, productgroepen, trends, tendenzen, enzovoort. Probeer die informatie zo goed mogelijk te brengen in uw productpagina’s en categorie-pagina’s.

Maar probeer dat ook vooral continu te doen. Bijvoorbeeld in een eigen blog, waar je een bepaald actueel thema of een product iets breder kunt bespreken.

Het doel is eenvoudig: hoe interessanter je teksten zijn, hoe aantrekkelijker ze zijn om te delen. Mensen delen graag content als die zinvol is, grappig, leuk, fris, origineel, goed geschreven, bevattelijk en waardevol.

Zo verdien je links naar je site en dat zijn tenslotte de meest waardevolle links die je je kan indenken.

2. Volg uw concurrenten
Elke online zoekopdracht is een competitie. Goed om weten is dat die competitie niet gaat om Google te verslaan, maar om uw concurrenten te verslaan. Zij zijn de referentie, niet de tegenstand!

Uw ranking in Google wordt geplaatst in vergelijking met die anderen. Het komt er dus op neer maximaal “het landschap” te verkennen en te begrijpen waarom die anderen boven jou staan.

Er zijn heel wat (gratis) tools op de markt die u toelaten om je eigen webshop te vergelijken met die van je concurrent.

Zelf hou ik nogal van Open Site Explorer en SEOprofiler. Ook Majestic SEO en sommige features van de Firefox of Chrome add-on “SEOQuake” kunnen je zeker helpen om een eerste inzicht te krijgen in de link building kwaliteit van je concurrenten.

3. Houd een administratie bij
Het volstaat niet je concurrenten te besnuffelen. Om efficiënt om te gaan met de kennis die je op die manier vergaart, raad ik aan om een en ander in een eigen excel file op te nemen.

Zonder het bijhouden van de links en de inspanningen die je gedaan hebt om inbound links te bekomen, blijft link building een soort “wild rond zich uit schieten”.

Je zal snel merken dat er enkele belangrijke websites, blogs, fora,… zijn waar je kan nagaan of je er geen link kan achterlaten die naar uw webshop verwijst.

4. Zorg voor een goede link tekst
Bij het plaatsen of bekomen van een link naar je webshop, heb je soms de mogelijkheid om zelf de link tekst te bepalen. Maak daar gebruik van en zorg ervoor dat er belangrijke keywords in je link tekst zitten.

5. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit
De Pinguin update zorgde zoals gezegd voor een ommekeer. Voorheen was het aantal links een waardemeter. Sindsdien is het vooral de kwaliteit die primeert.

Aangekochte links die massaal op weinig kwalitatieve websites verschijnen, verliezen hun waarde. Uw link in een persartikel op een kwalitatieve website zal zoveel meer waarde opleveren dan honderden kwaliteitsloze links.

Hoe begin je er nu aan?

Stap 1.
Alles start met een eigen keyword analyse.
Onderscheid de volgende types volgens concurrentie en aantal keer gebruikt per maand.

– Topwoorden: duur en algemeen. Wellicht in het kader van conversie niet zo belangrijk.
– Degelijke woorden: die zijn betaalbaar, maar er wordt wat minder op gezocht. Toch passen ze heel goed binnen je thema’s.
– Long tail woorden: die zijn heel gedetailleerd, goedkoop en er wordt weinig op gezocht. Ze zijn echter heel concreet en je kan er zo een product detailpagina aan koppelen.

De Google Keyword tool geeft je op dat vlak vast al de belangrijkste inzichten.

Vul vervolgens je long list aan met wat je leert uit je concurrentie-analyse en verfijn zo het plaatje voor wat de keywords betreft.

Stap 2.
Verfijn je eigen content. Creëer meer tekst en informatie. Start met bloggen, verruim je productinformatie en maak van de categorie-pagina’s interessante(re) landingspagina’s. Zorg voor een virale toets: een korting, een fotowedstrijd, … zodat andere websites je URL opnemen.

Stap 3.
Ga actief op zoek naar inbound links.
Vanuit je excel file met links van je concurrenten ga je actief proberen om her en der een bericht te plaatsen met een link naar je webshop. Houd je acties bij en haak niet af.

Ook link building is een continu verhaal. Volhouden is de boodschap. Eens het vliegwiel in gang, wordt het wat makkelijker en minder tijds intensief.

Veel succes

Cis Scherpereel
E-commerce coach

http://www.indiegroup.be

source

LEAVE A REPLY